Openingsdans bruiloft – Hoe kies je je perfecte liedje ?   20 tips

Inhoudsopgave

Hoe kies je het liedje voor die allerbelangrijkste eerste dans – de openingsdans op jullie bruiloft?   

Er zijn veel manieren om een openingsdans liedje te kiezen. Bijvoorbeeld een nummer met een speciale betekenis dat romantisch of gedenkwaardig is, een swingende openingsdans die geweldig is om op te dansen, eentje die past bij het thema of de locatie van jullie bruiloft,  of een die populair is bij beroemdheden, of juist een of andere grappige openingsdans die voorkomt in een film of tv-show waar u van houdt. Of jullie laten de openingsdans door wat vrienden, familie of de live trouw band suggereren. Misschien eentje die je zelf hebt gevonden op Spotify of iTunes of gewoon je meest favoriete nummer ooit!  
 
Waarom je deze tips aandachtig moet lezen 
Wij van Live Bruiloft muziek spreken veel aanstaande bruidsparen die geen idee hebben welk liedje ze moeten kiezen als het gaat om hun eerste dans. Hun lijst met keuzes niet kunnen verfijnen of zich afvragen of ze überhaupt een openingsdans zouden moeten hebben! Er zijn tal van eenvoudige trucs die je kunt gebruiken om een passend nummer te kiezen. Dus voor degenen onder jullie die wel een eerste dans willen, erover nadenken of het nog steeds niet zeker weten, wij kunnen helpen! We hebben onze jarenlange ervaring in het voorstellen, plannen en uitvoeren van liedjes kiezen voor huwelijks koppels gebruikt om 20 essentiële tips, trucs en ideeën voor u te bedenken. 
 
Dus waarom niet wat inspiratie en inzicht opdoen van de mensen die deze liedjes week in week uit voor je uitvoeren? Juist – Professionele bruiloftsmuzikanten! 
 
Want maak je geen zorgen…Ook jíj kan een perfect liedje kiezen voor een originele openingsdans… Vergeet niet dat je altijd vrijblijvend contact met ons kunt opnemen als je hulp nodig hebt. 
 
Hier zijn alle 20 deskundige tips, trucs en ideeën om je te helpen dat éne perfecte liedje te vinden:  

1. Hecht niet té veel belang aan deze ene dans – het belangrijkste is plezier hebben!

Aah…de dans waar menig bruidegom tegenop ziet! Wij zien veel nerveuze stellen vlak voor hun openingsdans, en dat is inderdaad een belangrijk moment van de bruiloft. Maar hecht niet té veel belang en druk aan dit ene nummer. Onthoud wat dit nummer symboliseert en bederf het niet door jezelf helemaal zenuwachtig te maken…plezier staat voorop!   

2. Kies een nummer vanwege de speciale betekenis

Dit is een populaire en misschien voor de hand liggende manier om een liedje te kiezen. Maar als jij en je wederhelft een nummer hebben dat een speciale betekenis heeft, dan volg zeker die speciale betekenis! Neem het nummer even samen door, kijk of de tekst ook toepasselijk is voor jullie bruiloft en laat die eerste dansideeën lekker stromen! 

3. Kies het liedje vanwege een speciaal moment dat het symboliseert

Denk aan dat ene hele speciale moment van jullie samen. Misschien de plek waar je het huwelijksaanzoek deed of waar jullie elkaar voor het eerst ontmoette? Er is vast wel een liedje over dit moment en deze plek te vinden dat u eraan herinnert hoe bijzonder dit was. Het is de moeite waard om in gedachten terug te gaan, want het zal alleen maar bijdragen aan de goede herinneringen op jullie trouwdag! 

4. Een liedje kiezen vanwege de tekst

Waarom is Ed Sheerans liedje Thinking Out Loud zo populair als nummer voor de openingsdans? Het zijn die teksten! 
 

Songteksten zijn misschien wel het krachtigste deel van elk nummer, dus waarom zou je geen liedje kiezen met krachtige, betekenisvolle teksten? Met een geweldige live trouwband die het uitvoert en een geschikte zanger, zal het zeer zeker prachtig klinken.  

5. Als jullie beiden een favoriet nummer delen, kies dat dan

Dit is een makkelijke. Jullie hebben allebei een favoriet nummer en daarom heeft het een speciale betekenis. Kan je erop dansen? Wíl je erop dansen? Als het antwoord op die vragen ja is, dan is dat de juiste openingsdans voor jullie bruiloft!  

6. Zoek een liedje uit omdat het echt romantisch is

Laat de huwelijksromantiek stromen! Waarom leun je niet achterover met je partner…ontspan en denk aan liedjes die voor jullie beiden  romantisch aanvoelen. Romantiek is alles en een romantische eerste dans is een goede keuze. Gasten zijn er ook dol op! Om te beginnen zijn All of Me van John Legend of A Thousand Years van Christina Perry zéér romantische nummers. 

7. Als je moeite hebt met het kiezen, vóel het dan in plaats van het te kiezen

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar zoals eerder vermeld, denk niet te lang na over jullie eerste dans. Te hard je best doen om een liedje voor de openingsdans te kiezen, zal jullie alleen maar stress brengen. De eerste dans is bedoeld als een leuke en romantische gelegenheid, dus je kunt gewoon een nummer kiezen waarvan je denkt dat het goed is. Het maakt niet noodzakelijkerwijs uit wat het is. Als het goed voelt voor beiden is dat het enige wat telt! 

8. Schaam je niet voor liedjes die jullie leuk vinden, het is júllie openingsdans!

Wij merken dat veel stellen nerveus zijn over de keuze van een liedje omdat ze denken dat het te niche, te “vreemd” of gewoon niet geschikt is. Ja, het klinkt misschien niet geweldig live of het is zelfs niet mogelijk voor uw live band of muzikant om het te spelen, maar je kan natuurlijk ook altijd de opgenomen versie gebruiken.
 

We hadden eens een stel dat een van onze bands vroeg om de Disney-orkestversie van Beaty and The Beast uit te voeren. Het was moeilijk om erachter te komen hoe de muzikanten een 80-koppig orkest zouden repliceren, maar ze zijn erin geslaagd om een geschikte versie van het nummer voor het paar te schrijven en het werkte perfect voor de huwelijksdag!

Het punt is… Wat maakt het uit welk nummer het is – het is júllie bruiloft, júllie openingsdans en júllie speciale moment, dus ga ervoor en kies hoe dan ook het nummer dat jullie willen. Het hoeft ook niet altijd een bekend deuntje te zijn.

9. Doe ideeën op via Spotify, Youtube of andere muziekkanalen

Je kan altijd alle afspeellijsten met muziek waar u van houdt op shuffle zetten en samen gezellig in bed of op de bank kruipen om te ontdekken of er nummers zijn die jullie allebei opvallen. Het is een geweldige manier om ideeën op te doen en een liedje te kiezen. Spotify en iTunes hebben ook enkele handige first dance-playlists die het beluisteren waard zijn. 

10. Vraag vrienden en familie om ideeën

Betrek jullie vrienden en familie bij het uitzoeken. Zij kennen jullie zo goed en herinneren zich waarschijnlijk enkele liedjes die misschien vergeten zijn, maar die toch een grote impact op jullie leven hadden of een diepere betekenis hadden. Nodig iedereen uit, haal herinneringen op en klets gezellig bij en kijk of er nummers opduiken.

Dit waren de eerste 10, even een visueel geheugensteuntje….

Openingsdans bruiloft muziek, hoe kies je de openingsdans

11. Wat kiezen alle beroemdheden als hun eerste dans?

Misschien is er een eerste dans waarover je hebt gehoord of die je hebt gezien op een bruiloft van beroemdheden die je leuk vond? Waarom ga je niet googelen en kijken wat beroemdheden kiezen voor hun openingsdans? Kanye West en Kim Kardashian lieten John Legend All of Me uitvoeren. Dat was toch wel een goede keuze als start voor hun bruiloft feest. 

12. Wat zijn je favoriete films?

Evenzo, waarom zou je geen nummer kiezen uit een film of tv-programma waar jullie allebei van houden? Je zou zelfs een nummer kunnen kiezen uit de soundtrack van een film of tv-programma. Zet bijvoorbeeld Netflix en doe wat muzikale inspiratie op. Iris van Goo Goo Dolls is ongelooflijk populair bij bruiloft koppels als liedje voor de openingsdans dans en een belangrijke reden is dat het te zien was in de enorme hit-film City of Angels. 

13. Het huwelijksthema en locatie

Huwelijksthema’s zijn een veel besproken onderwerp, en koppels en hun weddingplanners besteden veel tijd aan het perfectioneren hiervan. Dus waarom zou je geen nummer kiezen dat past bij je thema of je locatie? Maak je geen zorgen over andere overwegingen, ga gewoon voor iets dat past bij je bruiloft als geheel! Het zal er super stijlvol uitzien en goed werken, dat weten we zeker! 

 
 Krijgen jullie al een goed overzicht van de liedjes voor de openingsdans? Zijn jullie keuzes al teruggebracht tot een paar nummers? Geweldig!  
Met nog een paar tips en trucs te gaan moet het zeker lukken om die keuze terug te brengen tot dat éne perfecte liedje!

14. Kies een nummer waarbij je je op het gemak voelt tijdens het dansen.

Je wilt ongetwijfeld dansen op elk nummer dat je kiest, dus welk nummer op je lijst is het gemakkelijkst, het leukst of het romantisch om op te dansen? Welke zorgt ervoor dat je er geweldig uitziet in het bijzijn van iedereen? Je zou speciale danspasjes kunnen bedenken, maar als je dat doet, oefen het dan een beetje! Het kan ontzettend helpen om ontspannen aan de openingsdans te beginnen.    Live bruiloft muzikanten kunnen het nummer dat je hebt geoefend niet perfect repliceren, dus als je daar rekening mee houdt, zenuwen, opwinding en dat iedereen naar je kijkt en dat je net getrouwd bent, betekent dit dat dingen misschien niet perfect gaan op de dansvloer. Wees realistisch…zet gewoon je beste beentje voor en geniet! 

15. Maak een compilatie van verschillende liedjes voor je openingsdans.

Bij Live Bruiloft Muziek merken we dat het maken van een compilatie/medley een steeds populairdere keuze wordt voor de openingsdans. Voor koppels die gewoon geen eerste dans kunnen kiezen: waarom combineer je er niet twee of drie in één fantastische megamix! Soms kunnen live muzikanten dit voor je uitvoeren, maar vaak is het ook de bruiloft DJ die deze mixen perfect in elkaar kan zetten. Een memorabele openingsdans is gegarandeerd. 

16. Betrek jullie dierbaren en vrienden bij de eerste dans om de druk te verlichten.

Er zijn heel wat stellen waarvan vrienden of familieleden een openingsdans voor hen willen uitvoeren en dit zou een geweldige manier kunnen zijn om die ideeën die je hebt te verminderen. Dat kan zeker een heel bijzondere en verrassende start van jullie avondfeest worden.  Maar ook een choreografie samen met hen instuderen zal voor heel wat plezier en bewonderende blikken zorgen. Onvergetelijk! 

17. Vraag uw live bruiloft (cover)band of muzikant om suggesties

Ervaren bruiloft muzikanten zoals de onze spelen zeer veel populaire bruilofts liedjes per jaar en hebben dus jarenlange kennis verzameld. Zij kunnen een aantal geweldige suggesties doen om jullie te helpen, dus wees niet bang om te vragen! Helpen met de lijst te verfijnen, samen te brainstormen of totaal andere nummers voor te stellen die jullie misschien nog nooit hadden overwogen. 

Gebruik ons handige zoekfilter hieronder om jullie perfecte live coverband te vinden!

18. Willen jullie dat de band het nummer ten gehore brengt of laten jullie de originele versie afspelen?

Soms is het beter om mee te dansen met de originele opname van een nummer, omdat het in een tempo is waaraan je gewend bent. Als je niet de meest zelfverzekerde danser bent of als je geen specifieke dans hebt ingestudeerd, gaat dansen op het originele nummer waarschijnlijk ten goede werken. Ik zou zeggen dat de Live Bruiloft Muziek muzikanten 9 van de 10 keer het openingsdans lied uitvoeren waar koppels om vragen en dat het altijd goed werkt, maar we kunnen niet garanderen dat dit de industriestandaard is. 

19. Studeer een dans in of neem dansles

Het plannen van een bruiloft – bovenop al het andere in je leven – is zeker niet eenvoudig. Jij en je verloofde kunnen in deze tijd bijzonder gespannen zijn. Wat is een betere manier om samen te ontspannen dan de stress weg te dansen? In feite zijn er allerlei gezondheidsvoordelen aan dansen. Dansen elimineert niet alleen stress. Het bevordert flexibiliteit, gewichtsverlies en kan uw geheugen verbeteren. 

Een pauze nemen van het plannen van de bruiloft is belangrijk voor het hele proces. Hoe minder nerveus jullie zijn, hoe beter jullie kunnen plannen. En hoe minder stress je hebt, hoe gelukkiger je bent natuurlijk. En door danslessen te nemen voor een bruiloft, hoef je je ook niet schuldig te voelen over het nemen van een pauze bij het plannen! 
hoe kies je je openingsdans - neem dansles

20. Als jullie het echt niet voelen...zoek een leuk alternatief en sla de openingsdans gewoon over!

Het is misschien een beetje vreemd om bovenstaande in een blog als dit te zeggen, maar als je geen zin hebt in een openingsdans of er geen kunt kiezen, neem er dan geen! Het komt steeds vaker voor dat koppels geen eerste dans houden en er heeft waarschijnlijk nog nooit iemand gezegd: “Nou, het had een geweldige bruiloft kunnen zijn, maar er was geen openingsdans!” Als het op jullie trouwdag aankomt, zullen vrienden en familie meegenieten van jullie feest en geluk. Openingsdans of niet.  

Nu de laatste 10 nog even in één makkelijke oogopslag…

Live bruiloft muziek openingsdans infographic 2

conclusie

Aan het einde van de dag komt het er allemaal op neer een geweldige dag te hebben en herinneringen te maken. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je plezier hebt met je openingsdans en geniet van dit speciale moment van de bruiloft. Geniet van het kiezen van jullie liedje, want daar gaat het allemaal om – je wilt gelukkige herinneringen creëren met deze dans! 
 

Dit artikel delen? Je doet het met één handige klik via onderstaande buttons - Thanks!:)

Wellicht vind je dit ook interessant:

vader dochter dans header foto

Vader-dochter dans: De 25 beste liedjes

Op een bruiloft zijn er vele bijzondere momenten, maar een van de meest ontroerende en betekenisvolle is de vader-dochter dans. Deze dans symboliseert de speciale band tussen een vader en zijn dochter en is een emotioneel hoogtepunt tijdens de huwelijksdag.

Lees verder »
Live muziek op uw trouwlocatie header foto

Live muziek op jullie trouwlocatie – 7 aandachtspunten  

Een van de eerste en belangrijkste dingen om te regelen voor jullie grote dag is natuurlijk een schitterende trouwlocatie. En minstens net zo belangrijk is de muzikale invulling van jullie huwelijksdag.  

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat jullie ideale trouwlocatie niet noodzakelijk goed aansluit op jullie live muziek wensen voor het huwelijksfeest?

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *