Buma/Stemra en livemuziek: geen zorgen voor je bruiloft!

Inhoudsopgave

Buma/Stemra en live muziek - introductie

Je bruiloft plannen is een van de spannendste dingen die je kunt doen, vooral als het gaat om het uitzoeken van de perfecte muziek om je grote dag compleet te maken. Maar voordat je je favoriete band of DJ boekt, vraag je je misschien af: hoe zit het eigenlijk met auteursrechten en de vergoeding voor muziek op je bruiloft? Hier komt Buma/Stemra om de hoek kijken. Maar geen zorgen, we leggen het allemaal uit zodat je precies weet wat je wel en niet hoeft te regelen!

Wat is Buma/Stemra precies?

Laten we bij het begin beginnen: Buma/Stemra is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor de rechten van artiesten, componisten en tekstschrijvers. Simpel gezegd, Buma houdt zich bezig met het innen van vergoedingen voor muziek die openbaar wordt afgespeeld, zoals bij live-optredens of muziek op de radio. Stemra regelt de vergoeding voor het reproduceren van muziek, zoals op cd’s of streamingdiensten.

Wanneer je muziek afspeelt in een openbare ruimte of op een evenement, moet je normaal gesproken een vergoeding betalen aan Buma/Stemra. Dit zorgt ervoor dat de mensen die de muziek hebben gemaakt eerlijk worden beloond voor hun werk.

Is Buma/Stemra van toepassing op bruiloften?

Nu vraag je je vast af: valt mijn bruiloft onder een ‘openbaar’ evenement? Gelukkig niet! Een bruiloft wordt gezien als een privégelegenheid, omdat je gasten voornamelijk bestaan uit familie, vrienden en andere dierbaren. Dit betekent dat je geen licentie hoeft af te sluiten of een vergoeding hoeft te betalen aan Buma/Stemra. Dus of je nu een akoestische band inhuurt of een DJ die je favoriete nummers draait, je hoeft je geen zorgen te maken over extra papierwerk.

Buma/Stemra zegt hier zelf over: “Zolang je gasten bestaan uit mensen met een persoonlijke band (zoals familie of vrienden), hoef je voor je bruiloft geen aparte toestemming te vragen voor het afspelen van muziek, ook niet als je een bandje inhuurt of het op een officiële trouwlocatie viert.” Een hele geruststelling, toch?

Hoe zit het met zakelijke evenementen?

Hoewel je bruiloft onder privégebruik valt, is het goed om te weten dat dit niet geldt voor andere evenementen, zoals bedrijfsfeesten. Als je bijvoorbeeld een zakelijk evenement organiseert in een horecalocatie, moet je meestal wel een vergoeding betalen. Veel feestlocaties hebben gelukkig al een doorlopende Buma/Stemra-licentie, maar het is verstandig om dit vooraf te checken. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Wat als je trouwlocatie een horecazaak is?

Stel je trouwt op een feestlocatie of in een restaurant. In dat geval heeft de locatie vaak al een doorlopende licentie voor muziek. Maar let op: die licentie geldt meestal alleen voor de evenementen die door de locatie zelf worden georganiseerd. Als jij de locatie huurt voor je bruiloft, val je nog steeds onder de privé-uitzondering, dus hoef je niets extra’s te regelen.

Moet je rekening houden met Buma/Stemra bij je bruiloft?

Een van de mooiste dingen aan je bruiloft is de muziek. Of het nu gaat om die ene speciale song tijdens de ceremonie of een swingende band op de dansvloer, muziek maakt herinneringen. En het goede nieuws is dat je voor je bruiloft geen Buma/Stemra-licentie nodig hebt. Dit maakt het regelen van livemuziek een stuk eenvoudiger. Je kunt dus met een gerust hart je favoriete band of DJ boeken, zonder dat je je druk hoeft te maken over auteursrechten.

Sabam: De Belgische variant van Buma/Stemra

Als je een bruiloft organiseert in België, is het belangrijk om rekening te houden met Sabam, de Belgische auteursrechtenorganisatie. Sabam beschermt de rechten van artiesten, auteurs en componisten wanneer hun werk in het openbaar wordt gebruikt. Maar, net zoals bij Buma/Stemra in Nederland, gelden er in privésettingen andere regels.
Voor privéfeesten, zoals huwelijken, verjaardagen of andere evenementen binnen familie- of vriendenkring, hoef je meestal geen vergoeding aan Sabam te betalen. Zolang de gasten een persoonlijke band met elkaar hebben, bijvoorbeeld op een trouwfeest met enkel familie en vrienden, valt de muziek onder de privé-uitzondering. Dit betekent dat jullie zonder zorgen kunnen genieten van livemuziek of een DJ zonder dat je aan Sabam een vergoeding hoeft te betalen.
Echter, als jullie ervoor kiezen om het feest in een gehuurde zaal of een hotel te houden, kunnen de regels verschillen. Sommige locaties hebben al een licentie met Sabam, maar in andere gevallen moet je zelf zorgen voor de juiste licentie. Het is daarom altijd goed om bij de trouwlocatie te informeren hoe het zit met de auteursrechten. Zo kan je met een gerust hart genieten van een prachtige dag vol muziek.

AANDACHTSPUNT! Muziek en entertainment: zorg voor de juiste toestemming

Wil je dat je bruiloft een echt feestje wordt met livemuziek of een DJ? Vergeet dan niet om, afgezien van Buma/Stemra, bij je gemeente te informeren of je een geluidsvergunning nodig hebt. Vooral als je trouwt op een buitenlocatie of een plek waar strikte regels gelden rondom geluidsoverlast, zoals een park, strand of landgoed, kan het zijn dat je aan bepaalde geluidsnormen moet voldoen.

Iedere gemeente hanteert hiervoor eigen regels, dus het is slim om ruim van tevoren contact op te nemen. Zo voorkom je verrassingen op de dag zelf en kun je zorgeloos genieten van de muziek die je bruiloft onvergetelijk maakt.

Meer over live muziek op buitenlocaties? Lees onze suggesties uit het volgende artikel:

Buma/Stemra en live muziek - Conclusie

Je bruiloft plannen is een feest op zich, en muziek speelt daarin een centrale rol. Gelukkig hoef je je bij een bruiloft geen zorgen te maken over het regelen van een licentie bij Buma/Stemra. Zolang je gasten persoonlijke vrienden of familie zijn, valt je bruiloft onder privégebruik en hoef je geen extra vergoedingen te betalen. Dit geeft jou de ruimte om je volledig te focussen op het boeken van de perfecte muzikale omlijsting voor je dag.

Graag persoonlijk contact over het boeken van livemuziek voor je bruiloft? Neem dan gerust contact met ons op bij LiveBruiloftMuziek.com! We helpen je graag om van je bruiloft een onvergetelijke, muzikale ervaring te maken.

Dit artikel delen? Je doet het met één handige klik via onderstaande buttons - Thanks!:)

Wellicht vind je dit ook interessant:

Akoestische bruiloft muziek header foto

Akoestische muziek op je bruiloft: Wat als versterkte muziek niet mag?

Je hebt dé perfecte locatie gevonden voor je bruiloft. Misschien is het een idyllische plek in een natuurgebied, een sprookjesachtige tuin met bloeiende bloemen of een rustgevend stiltegebied midden in het bos. Alles lijkt perfect: de zon schijnt, de vogels zingen en de natuur doet haar werk. Er is echter één klein detail dat je zorgen baart: de locatie staat geen versterkte muziek toe. En nu?

Lees verder »